Gaddafis död är ett misslyckande för NTC och det nya Libyen


Gaddafi dog när han försökte bryta sig ut ur Sirte med en konvoj av bilar som blev anfallna av NATO-flyg. Hans kropp är nu enligt Al Jazeera i en moske i staden Misrata 15 mil västerut. Det kommer fortfarande motsägelsefulla uppgifter kring Gaddafis tillfångatagande och död bra sammanfattade av Huffington Post. Ett flertal medier publicerar också sammanfattningar av dagens händelser till detta fantastiska fotoreportage i Los Angeles Times
Enligt Al Jazeera var han skjuten i axeln och avled på väg mellan Sirte och Misrata. Vilket inte förklarar videoklippet där hans döda kropp släpas runt.
18.36 Washington Post publicerar en video som sägs visa Gaddafi skadad.
18.32Det har kommit bilder som visar att Gaddafi levde när han blev tillfångatagen även Abu Bakr som var försvarsminister är död och nu kommer obekräftade uppgifter från Al Jazera att Saif Islam har tagits tillfånga
18.04 Jag har flyttat bilderna på den döde Gaddafi till en egen sida
16.58 Uppdatering Reuter säger att Libyens premiärminister Mohammed Jibril bekräftar att Gaddafi är död.
16.30 Uppdatering Här länken till Video som visar hur Gaddafis kropp släppas på gatan via YouTube 33 obehagliga sekunder.
Ett bra afrikanskt perspektiv ger tidningen All Africa. Gaddafi hade ett stort stöd bland ledare i Afrika. Han stödde ANC med pengar och även riktigt fattiga länder som Burkina Faso.
De uppgifter som har kommit blir alltmer entydiga när detta skrivs 16.50 så har CNN bekräftat uppgiften. The Guardian har publicerat bilder på en blodig man som sägs vara Gaddafi. BBC har också löpande uppdateringar, BBC Live
Al Jazeera bekräftar dock och diskuterar framtiden för Libyen.
New York Times bekräftar också Gaddafis död och ger en bra sammanfattning av hur det gick till när Sirte föll. Bilden som visas just nu på Al Jazeera påminner mycket om de bilder som kom på den rumänske diktatorn Ceausescu som avrättades efter en sumarisk rättegång 1989. Det är naturligtvis ett misslyckande för NTC övergångsregeringen i Libyen att de ej kunde ställa diktatorn inför rätta. Har han dödats efter att ha blivit tagen till fånga visar detta på en tydlig brist på disciplin!
De bilder som Jazeera visar hur Gaddafi´s kropp släpas halvnaken genom gatorna i Sirte är mycket obehagliga och visar en brutal sida av upproret emot diktatorn. Den som anser att vi bör sträva efter ett civiliserat samhälle med lag och ordning, mänskliga rättigheter kan bara beklaga det som har hänt. Detta förtar inte på något sätt diktatorns brott men det gör det svårare att komma vidare. Striderna kring staden har varit hårda och krävt stora många liv. Hatet mot diktatorn går att förstå men inte försvara.
Gaddafi själv var irrationell in i det sista och stannade alltför länge i Sirte vid medelhavskusten. När han väl lämnade staden var det i en gigantisk konvoj som lätt kunde stoppas och förintas. Det kommer olika uppgifter när Gaddafi dog men med tanke på bilderna när han släppas naken över asfalten måste diktatorn ha dött på plats och inte i ambulansen på väg till Misrata som Al Jazeeras korrespondent uppger.
Daniel Stintzing

Annonser

Om Daniel stintzing

Reflektioner kring historien och samtiden. Jag, Daniel Stintzing är journalist och bosatt i Skarpnäck utanför Stockholm
Det här inlägget postades i Källkritik, Libya, Libyen, Mellanöstern och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s