RECENSION AV CANNABUSINESS

Sverige bedriver sedan 1977 en restriktiv narkotikapolitik där målet är både nolltolerans av droger. Till detta kommer en nollvision där användning av droger inte alls skall förekomma inom Sverige. Narkotikadebatten som pågick under 1980-talet resulterade dessutom i att allt bruk och innehav av narkotika kriminaliserades, sedan dess har också straffen skärpts.
Trots detta har inte bruket av Cannabis inte minskat utan snarare ökat. Vi står kanske inför ett paradigmskifte i debatten. Är nuvarande politik och nollvision förnuftig? Hur mycket är vi beredda att betala för att nå ett narkotikafritt samhälle?
Det är därför Thomas Anderbergs bok ”Cannabusiness” är så intressant. Sverige har redan börjat göra undantag i sin tidigare rigida hållning till droger. Socialstyrelsen tillåter numera utskrivning av Amfetamin till patienter med diagnostiserad ADHD. Ett sprututbytesprojekt för narkomaner är numera permanent i Skåne och på gång i Stockholm. Detta trots intensivt motstånd från framförallt borgerliga politiker. Acceptansen för användning av droger under sakkunnig kontroll har blivit större. Är även Cannabis på väg att accepteras som läkemedel?
Thomas Anderberg försöker att ge ett bredare perspektiv och beskriver den folkomröstning för legalisering av Marijuana som ägde rum i Kalifornien 2010. Folkomröstningen slutade med ett mycket knappt nej till förslaget. Redan nu är det dock möjligt att helt lagligt köpa drogen på speciella ”apotek” om en läkare skrivit receptet som kan ges mot mycket vaga symtom som t.ex. huvudvärk. Holland som sedan tidigare är känt som ett drogliberalt land odlar och använder Cannabis för medicinskt bruk och efterfrågan ökar ständigt.
De senaste decennierna har det även skett en utveckling av både plantan och odlingsmetoderna. Sedan den aktiva substansen THC identifieras är drogen mycket starkare och ruset intensivare. Manipulation av växten påminner om utvecklingen av andra grödor, som majs eller potatis. Anderberg följer flera parallella spår och berättar om hur Norrköpingsbon Joakim Hedström försöker föra in ett cannabisbaserat preparat helt lagligt för att medicinera mot ADHD. De intervjuer han gör med odlare samt en av de få amerikaner som fått rätt att använda drogen lagligt är imponerande. Problemet uppstår när texten ska bli en syntes, boken hoppar snabbt läkaren Nils Bejerots undersökning av häktades narkotikaanvändning i Stockholm på 1970-talet till Skalmans äventyr i Bamse. Det gör att skildringen svajar. Boken hade mått bra av en kritisk redaktör med förmågan att sovra mellan väsentligt och oviktiga men underhållande detaljer. Även om författaren undviker att ta ställning för eller emot legalisering av Cannabis så ges förespråkarnas argument ett större utrymme än motståndarna.
Den kanske viktigaste frågan om de skadliga effekterna av långvarigt bruk av Cannabis avfärdas med att det går att det beror på att de vetenskapliga studierna kommit till olika slutsatser men är det verkligen så enkelt?
DANIEL STINTZING

Annonser

Om Daniel stintzing

Reflektioner kring historien och samtiden. Jag, Daniel Stintzing är journalist och bosatt i Skarpnäck utanför Stockholm
Det här inlägget postades i analys, Journalistik, Recension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s