Northern Future Forum 2012 eller om att arbeta tills 75

Jag arbetar just nu på en artikel som är kopplad till det utspel statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde igår. Det är fullt möjligt att vi alla i framtiden kommer att jobba till 75 år eller längre för att kunna få ut en rimlig pension. Det kommer i så fall att få långtgående konsekvenser för oss personligen och i samhället som helhet. I morgon följer jag konferensen ”Northern Future” där dessa saker diskuteras.
Idag var det statsministermöte för Storbritannien samt Baltikum och de nordiska länderna på Fotografiska muséet i Stockholm. Fotografiska har till skillnad från Palatset som gick i konkurs för någon vecka sedan haft en fantastisk förmåga att marknadsföra sig mot publiken. Den fantastiska utsikten och utrymmet för möten är verkligen välanvänd. Det var två seminarier på förmiddagen. Kvinnligt företagande och ledarskap samt den åldrande befolkning var temat. Ett antal experter diskuterade med statscheferna och allt var tillgängligt via videolänk till presscentret.
Seminarierna gav en mer nyanserad bild av förutsättningarna för att arbeta som pensionär. Det var tydligt för den som lyssnade att det verkligen skilde sig åt. I vissa länder drev arbetsmoral på individerna att arbeta längre och i andra länder var det de nagara ekonomiska förutsättningarna.
Danmarks statsminister menade att pensionsåldern måste vara flexibel utifrån de olika förutsättningar som befolkningen har.
Den danska modellen baserar sig på att du lever ytterligare 18 år efter pensionen.
Mer kommmer senare ikväll….

Annonser

Om Daniel stintzing

Reflektioner kring historien och samtiden. Jag, Daniel Stintzing är journalist och bosatt i Skarpnäck utanför Stockholm
Det här inlägget postades i analys, Demokrati, Pension, Politik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s