Bosnien 1992, Syrien 2012

Det har nu gått  20 år sedan kriget i Bosnien började våren 1992. Det var ett långt och blodigt krig som kulminerade med massakern i Srebrenica där tusentals män och pojkar mördades under några varma dagar i juli medan världen såg på. De brott som begicks då var en återupprepning av andra världskriget och andra krig. Vi är inte dömda att återupprepa historien, det ligger hos var och en av oss att ta ställning. Det är inte gratis men priset vi betalar när vi inte väljer utan låter det sämsta i människan komma ut är ofta mycket högre. 
Jag var aktiv i den humanitära fredsrörelse som aktivt arbetade för att motverka och mildra krigets  konsekvenser. Netverk for Fred i Oslo körde humanitär hjälp till områden dit ingen annan kom. 

Idag ser vi samma sak hända i Syrien, människor massakreras och omvärlden ser på. I bakgrunden finns platt och livsförnekande stormaktspolitik. Vi kan inte stoppa de destruktiva krafterna men vi kan höja rösterna och stödja dem som försöker. Vi kan bidra med pengar, kläder, mat och engagemang. Det är dags att börja nu.Bild

Annonser

Om Daniel stintzing

Reflektioner kring historien och samtiden. Jag, Daniel Stintzing är journalist och bosatt i Skarpnäck utanför Stockholm
Det här inlägget postades i Balkan, Bosnien, civilkurage, Demokrati, Mellanöstern, Syrien och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s